(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Макалада экология менен этиканын ортосундагы байланыштар каралган. Учурдагы цивилизациянын өнүгүүсүндө экологиянын маселелерин философиялык талдоо принципиалдуу мааниге ээ болуп, анын нарктык жөнгө салуучу жана нарктык-багыттоочу функциясына көнүл бөлүү менен, адам менен жаратылыштын биримдигине, өз ара байланышына жана диссонанстарына социалдык-этикалык баа берүүнүн мааниси көрсөтүлгөн. Азыр экологиялык этиканын алдында адам менен жаратылыштын ортосундагы мамилелердин бүтүндѳй гармониясын бөлүп көрсөтүү милдети турат, мейли ал чарбалык ишкердик, чыгармачылык же илим болобу, алардын бардыгын бириктирип экологиялык кризистик маселелерди чечүүгө багыттоо абзел. Демек табиятты баалоону моралдык жоопкерчиликтин алкагында кароо коомдун азыр эң маанилүү милдеттердин бири.