(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада Азиз Абдыкасымович Салиевдин (1925–2012) негизги эмгеги «Ой жөнүндөгү окуу» китебинде баяндалган философиялык концепциясы талданат. Изилдөөдө ойдун онтологиясы, анын системалуу мүнөзү, тил, чыгармачылык жана социалдык чөйрө менен байланышы кеңири каралат. Автор белгилеген төрт философиялык акцентке өзгөчө көңүл бурулат: системалуу бүтүндүк, образдуулук, тарыхый шарттуулук жана методологиялык синтез. Ошондой эле Салиевдин идеялары Гегель, Маркс жана Хайдеггердин көз караштары менен салыштырылат. Жыйынтыктап айтканда, ой жөнүндөгү окуу улуттук маданий негиздерди жалпы философиялык салттар менен айкалыштырган өзгөчө концепция болуп эсептелет жана ал кыргыз философиясынын өнүгүшү үчүн да, дүйнөлүк философиялык дискурстун алкагында да маанилүү орунду ээлейт.