(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макалада текстке негизделген кеп өстүрүүчү технологиянын орус мектептеринин 5-класстарында кыргыз тилин окутууда колдонулушу каралат. Изилдөөнүн негизги максаты - окуучулардын тилдик компетенциясын, ой жүгүртүү жөндөмүн жана коммуникациялык көндүмдөрүн өнүктүрүү аркылуу сабактын сапатын жогорулатуу. Макалада текстти тандоо жана талдоо, окуучуларды ой бөлүшүүгө жана чыгармачылык иш-аракеттерге тартуу, ошондой эле жазуу жана оозеки сүйлөө көндүмдөрүн өнүктүрүү ыкмалары баяндалган. Тексттик материалдар менен иштөө - бул жөн гана окуу же кайра айтуунун ыкмасы эмес; бул окуучунун ой жүгүртүүсүн, сөз байлыгын, грамматикалык түзүлүштөрдү түшүнүү жана колдонуу жөндөмүн комплекстүү өстүрүүчү күчтүү педагогикалык курал. Педагогикалык эксперименттин жыйынтыктары текстке негизделген ыкманы колдонуунун натыйжалуулугун көрсөткөн жана практикалык сунуштарды сунуштайт. Бул изилдөө кыргыз тилин окуутуунун инновациялык жолдорун колдонуу аркылуу окуучулардын билимин жана кызыгуусун арттырууга багытталган.