(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул макала кыргыз элинин эпикалык мурастарынын тарыхый, көркөмдүк жана илимий маанисин изилдөөгө арналган. Анда эпостордун келип чыгышы, мазмундук жана жанрдык өзгөчөлүктөрү, ошондой эле баатырдык жана социалдык-турмуштук эпостордун айырмачылыктары талданат. Айрыкча, Каюм Мифтаковдун кыргыз фольклорун жыйноодогу эмгеги, анын эпосторду кагазга түшүрүүдөгү ыкмалары жана манасчылар менен болон иштери кеңири баяндалат. Макалада «Манас», «Кожожаш», «Эр Табылды», «Кедейкан», «Саринжи-Бөкөй», сыяктуу чыгармалардын мазмуну, варианттары жана айтуучулары боюнча маалыматтар берилет. Ошондой эле Акбермет Карагул кызынын өмүр таржымалы жана чыгармачылыгы фольклордук булак катары каралат. Изилдөөдө эпикалык мурастардын тарыхый шарт менен байланышы, алардын улуттук өзгөчөлүктөрү жана кийинки муундар үчүн руханий кенч катары баалуулугу негизги багыт катары көрсөтүлгөн.