(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Илимий макала элдик музыкалык аспаптарынын кыргыз элинин дипломатиясынын жана аскердик тарыхындагы ээлеген ордуна арналды. Макаланын негизги максаты болуп, элдик музыкалык аспаптардын айрым түрлөрүнүн кыргыз элинин дипломатиялык мамилелеринин жана аскердик тарыхында ээлеген ордун «Манас» эпосунун мисалында сүрөттөп берүү болуп саналат. Алсак, биздин иликтөөлөрүбүздүн биринчи бөлүгүн кыргыз элинин үйлөмө музыкалык аспаптарынын ичинен «керней, сурнай, жезнай, чымылдак, чоор, сыбызгы, чыңыроо» сыяктуулардын тарых таржымалына арнасак, андан соң «добулбас» аттуу элдик урма аспабы тууралуу сөз кылабыз.