(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
«Манас» эпосундагы терең философиялык маанилердин бири — бул адамдар ортосундагы боорукердик жана адамзатты сүйүү идеясы. Эпостун өзөгүн түзгөн бул идея Манастын өз элине гана эмес, башка элдерге карата көрсөтүп келген адилеттүүлүгү, кең пейилдиги жана гумандуулугу аркылуу ачылат. Макаланын максаты — Манастагы адамзатты сүйүү руху анын жеке сапаты болбостон, кыргыз элинин маданий баалуулуктарынын жана руханий дүйнө таанымдын көркөм чагылдырылышы экенин көрсөтүү. Ошондой эле бул баалуулуктардын азыркы коомдогу улуттук биримдикти жана гармониялуу өнүгүүнү камсыздоодогу маанисин талдоо болуп саналат.