(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
XXI кылым адамзат алдында жаңы талаптарды, мүмкүнчүлүктөрдү жана чакырыктарды койду. Глобалдык кризистер, климаттык өзгөрүүлөр, согуштук кагылышуулар жана технологиялык революциялар адамдын аң-сезимин жана жашоого болгон көз карашын өзгөртүүнү талап кылууда. Мындай шартта билим берүү жана тарбия коомдун жана жеке адамдын өнүгүүсүндөгү негизги күч болуп саналат.Кыргыз элинин байыркы маданий мурасы, эпостук дүйнөсү, жашоого терең философиялык мамилеси жана табиятка болгон аяр мамилеси билим менен тарбиянын инсандын аң-сезимин калыптандыруудагы зор таасирин көрсөтөт. Бул макалада билим берүү жана тарбиянын заманбап дүйнөдөгү адам аң-сезимин трансформациялоодогу жана дүйнөнү жакшыртуудагы мааниси илимий жактан талданат.