(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Рекомбинанттык белок экспрессиясы E. coli бактериясында илимий жана биотехнологиялык максаттар үчүн максаттуу белокторду өндүрүүнүн эң кеңири колдонулган жана экономикалык жактан натыйжалуу ыкмаларынын бири болуп эсептелет. Бул процесстин ийгилиги көбүнчө культивация шарттарын оптималдаштырууга байланыштуу, анын ичинде инокуляция параметрлери, селективдүү агенттердин болушу жана экспрессияны индукциялоо режими. Бул изилдөөдө SARS-CoV-2 вирусунун рекомбинанттык SM белогунун E. coliдеги экспрессиясына негизги факторлордун таасири иликтенди. Негизги көңүл инокулятты суюлтууга, азыктык чөйрөдө ампициллиндин болушуна жана инкубация маалында ИПТГ экспрессия индукторлорунун концентрациясына бурулду (37 °C температурада – индукцияга чейин 4 саат жана андан кийинки 4 саат). Натыйжалар көрсөткөндөй, инокуляттын оптималдуу 1:100 суюлтуусу клетка маданиятынын тең салмактуу өсүшү менен максималдуу белок өндүрүмдүүлүгүн камсыз кылат. Ампициллиндин кошулушу плазмиддин туруктуу сакталуусуна жана плазмидди алып жүрүүчү клетка маданиятынын колдоого алынышына өбөлгө түзүп, продуктивдүүлүктү жогорулатат. ИПТГ-нин 0,5 мМ концентрациясын колдонуу өсүштү олуттуу төмөндөтпөстөн жогорку деңгээлдеги экспрессияга жетүүгө мүмкүндүк берди. Тандалган шарттар рекомбинанттык SM белогун өндүрүүнүн натыйжалуулугун жогорулатат жана процессти масштабдоо учурунда колдонууга ылайыктуу.