(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Бул иште бодо малдын түйүндүү дерматити вирусунун (LSDV) рекомбинанттык штаммдарынын культуралык касиеттери изилденди. Изилдөө Dermatitis nodulares/2016/Atyrau/KZ штаммынын негизинде жүргүзүлүп, иммуномодуляциялоочу гендер (LSDV005, LSDV008, LSDV066, LSDV142) нокаутталып жана IL-18 гени киргизилген. Вирустардын репликативдүү активдүүлүгү LT, MDBK, SK, Vero жана CT клетка маданияттарында бааланды. Бардык изилденген рекомбинанттык вирустар LT жана MDBK клеткаларында натыйжалуу көбөйүү жөндөмүн сактап, баштапкы штаммга окшош инфекциялык титрлерди түзгөнү аныкталды. Эң чоң инфекциялык активдүүлүктүн төмөндөшү LSDV066 генин камтыган көп нокауттуу вирустарда байкалган. Алынган жыйынтыктар түйүндүү дерматит вирусу генетикалык модификациялар учурунда туруктуулугун жана репродукциялануучу касиеттерин сактаган перспективдүү вектордук вакцина платформасы экенин ырастайт.