(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2026)
Климаттын өзгөрүшү Кыргызстандын тоолуу аймактарында жашаган элдин жашоосуна таасирин тийгизүүдө. Айрыкча жаз жана жай мезгилдеринде, айыл чарба иштери күч алган учурда, суу тартыштыгы чоң көйгөйгө айланып баратат. Жергиликтүү эл суу жетишсиздигин толуктоо үчүн ар кандай жолдорду издеп жатышат. Бул макалада Кыргызстан үчүн жаңыча болгон сууну сактап калуунун инновациялык ыкмасы - жасалма мөңгү технологиясы каралат. Эмпирикалык маалыматтардын, талаа кейстеринин жана маектердин негизинде жасалма муздун технологиясы, техникалык өзгөчөлүктөрү, жергиликтүү жамааттардын катышуусу, каржылоо механизмдери жана эл аралык уюмдардын ролу сүрөттөлөт. 11 жасалма мөңгү куруу тажрыйбасынын негизинде төмөнкүдөй экологиялык жана социалдык натыйжалар белгиленет: жайыттардагы өсүмдүктөрдүн абалынын жакшырганы, мал жаюу шарттарынын оңолгону, суу жеткиликтүүлүгүнүн жогорулаганы, жамааттардын активдүүлүгү. Бул технологиянын натыйжалуулугун жана масштабын кеңейтүү мүмкүнчүлүгүн баалоо үчүн илимий изилдөөлөрдү улантуу зарылдыгы белгиленет. Макала климаттык өзгөрүүлөргө туруктуу адаптацияны камсыздоочу чечимдерди Борбордук Азиянын тоолуу райондорунда иштеп чыгуу үчүн интердисциплинардык практикалык негиз түзөт.