(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Борбордук Азиянын тышкы факторлор менен өз ара аракеттенүүсүнүн тарыхый тажрыйбасы заманбап саясий процесстерди тереңирээк түшүнүүгө мүмкүндүк берет. Бул контекстте Кытайдын тышкы саясаттык стратегияларын анын тарыхый өнүгүүсүнүн негизги этаптарынан баштап изилдөө өзгөчө мааниге ээ. Ушундай этаптардын бири — Цин династиясынын доору (1644–1912-жж.), бул мезгилде Кытай аймактык кеңейүүдө, саясий консолидацияда жана тышкы саясатта, анын ичинде Борбордук Азияда, олуттуу ийгиликтерге жетишкен. Цин династиясынын бул аймактагы тышкы саясатын талдоо кытай дипломатиясынын мурдагы ыкмаларын баалоого гана эмес, ошондой эле азыркы Кытай Эл Республикасынын стратегияларынын тарыхый негиздерин түшүнүүгө мүмкүндүк берет. Бул стратегиялар терең тарыхый мураска негизделгендигин көрсөтөт.