(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада ааламдашуу, трансчек аралык мобилдүүлүк жана өсүп бараткан трансулуттук коркунучтар шартында миграциялык саясаттын Кыргыз Республикасынын улуттук коопсуздугуна тийгизген таасири каралат. Миграцияны жөнгө салуу чөйрөсүндө мамлекет туш болгон негизги чакырыктарга, анын ичинде мыйзамсыз миграциянын өсүшүнө, радикалдашуу коркунучуна, экономикалык маргинализацияга жана институционалдык алсыздыкка талдоо жүргүзүлдү. Миграциялык башкарууну институтташтырууга, санариптик трансформациялоого жана ЕАЭБ, ШКУ жана Алматы процессинин алкагында эл аралык кызматташууга өзгөчө көңүл бурулат. КР миграциялык саясаты стратегиялык пландоо, тобокелдиктерди башкаруу механизмдерин интеграциялоо жана мониторингдин жана божомолдоонун санариптик инструменттерин колдонуу багытында өнүгүп жаткандыгы көрсөтүлдү. Миграциялык процесстер менен улуттук коопсуздуктун компоненттеринин ортосундагы өз ара байланыштарды аналитикалык таблица түрүндө системалаштыруу сунушталган. Кыргыз Республикасынын миграциялык саясатында адаптациялык, алдын алуучу жана ведомстволор аралык координацияланган мамилени мындан ары бекемдөө зарылдыгы жөнүндө корутунду чыгарылды.