(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада КМШ, Евразия экономикалык биримдиги (ЕАЭБ) жана Борбордук Азия өлкөлөрүнүн мисалында Кыргыз Республикасынын миграциялык саясат чөйрөсүндөгү аймактык кызматташтыгы каралат. Миграциялык агымдарды жөнгө салуу, мигранттардын укуктарын коргоо жана мыйзамсыз миграцияга каршы аракеттенүү маселелеринде региондогу мамлекеттердин ортосундагы өз ара аракеттенүүнү өнүктүрүүнүн заманбап тенденциялары, чакырыктары жана перспективалары талданат. Көрсөтүлгөн интеграциялык бирикмелердин жана регионалдык топтордун алкагында миграциялык саясатты координациялоонун ченемдик-укуктук базасына, институттук механизмдерине жана практикалык аспектилерине өзгөчө көңүл бурулду. Региондогу туруктуу социалдык-экономикалык өнүгүүнү, коопсуздукту жана интеграциялык процесстерди камсыз кылуу үчүн кызматташтыкты чыңдоонун маанилүүлүгү белгиленүүдө. Макалада миграциялык мыйзамдарды андан ары шайкеш келтирүү, маалымат алмашууну өркүндөтүү жана мигранттарды колдоонун биргелешкен программаларын өнүктүрүү зарылчылыгы баса белгиленет.