(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада накыл кептерди колдонуу, окуучулардын таанып-билүү ишмердүүлүктөрүнүн жалпы маселелери, алардын сөз байлыгын, аң-сезимин өстүрүүдөгү, тарбия, билим берүүдөгү орду, ролу тууралуу маселелерди иликтөөгө аракеттер жасалды. Накыл сөздөрдү сабакта туура колдонуу окуучулардын таанып-билүү процессине активдүү катышуусуна шарт түзүп, алардын ойлонуу, салыштыруу, талдоо жана тыянак чыгаруу жөндөмдөрүн өстүрүүгө чоң салым кошот. Чыгармачыл таанып-билүү ишмердүүлүгүнүн мааниси билимди бекем өздөштүрүп жана терең ойлонуштуруусуна гана эмес, ошондой эле инсандын турмуштук көз карашынын калыптануусуна жана социалдык тажрыйба топтоосуна таасир этүүсүндө. Педагогдор окуучулардын таанып-билүү табиятын анализдөө менен катар психологиялык негиздерди да калыптандыруу маселесин колго алышат.