(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Аталган макалада 1990-жж. кийинки учурдагы кыргыз-тажик мамлекеттик чек аралардын калыптануусу жана ал көйгөйдү чечүү маселеси, бул жараянга таасир тийгизген бир катар факторлор талдоого алынды. Авторлор чек араны делимитациялоо жана демаркациялоо иштерин, чек араларга жакын жайгашкан айылдарда этностор аралык чыңалуунун күчөшүн, суу жана жер байлыктарын пайдалануу, анклав ж.б. маселелерге кеңири токтолушкан. Аймактагы демографиялык проблемадан улам чек ара маселеси курчуп жатканын баса белгилешет. Эмгекте эки тараптуу кызматташуу жана баарлашуу аркылуу гана маселени жөнгө салуу мүмкүн экендиги айтылат.