(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Изилдөө Кыргыз Республикасынын AFOLU/ЛХДВЗ секторунун 2050-жылга чейин көмүртек нейтралдуулугуна жетүүдөгү салымын баалайт. Базалык багыт катары инерциялык BAU сценарийи колдонулган; эсептөөлөр IPCC (2006-ж.) ыкмасы боюнча жүргүзүлгөн. Тарыхый мезгил — 1990–2017-жж., божомол — 2050-жылга чейин; анализге токой жерлери жана айдалган жерлердеги көп жылдык өсүмдүктөр киргизилген.Көрсөтүлгөндөй, AFOLU/ЛХДВЗ сектору жылына орточо 10–11 млн т CO₂-экв. табигый туруктуу сиңирип алууну камсыз кылат; 2017-ж. сиңирип алуу –10,367 млн т түзгөн, ал эми 2050-ж. –11,852 млн т болушу күтүлүүдө. 2050-ж. BAU сценарийинде бөлүп чыгуулар болжол менен 45 млн т түзөт, net-0 үчүн талап кылынган толук кыскартуу ≈33,4 млн т CO₂-экв. (−73,8 % BAU-2050 менен салыштырганда) деп бааланууда. NDC максаттары – 2030-ж. (−15,97 %/−43,62 % BAU-2030го салыштырмалуу) нейтралдуулукту камсыз кылбайт: калдык нетто-баланс болжол менен тиешелүүлүгүнө жараша 10,3 жана 3,2 млн т түзөт. Сунушталган табигый чечимдер топтому — жыл сайын болжол менен 3,9 миң га токой калыбына келтирүү/токой отургузуу жана 2,9 миң га жаңы көп жылдык өсүмдүктөр — 2050-жылга чейин кошумча, жылына 1,488 млн т CO₂-экв. сиңирип алууну камсыз кылат.