(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Суу тамчилары менен нымдуу абаны камтыган мүнөздүү туурасынан кеткен өлчөмү 100-1000 км болгон атмосферанын тропосфералык жана беттик катмарларынын радиациялык-конвективдик эсептөө модели берилген. Эркин конвекция жана адвекциядан улам абанын турбуленттиги Л.Т. Матвеев тарабынан модификацияланган турбуленттүү оттуу коэфициенти үчүн, Б.И. Извековдун жарым эмпирикалык байланышы тарабынан эске алынат. Күн радиациясынын таасири суу буусунун массалык үлүшүнө жараша интегралдык жутуу параметрлери менен эки агымдуу моделдин алкагында эске алынат. Атмосфералык аба нымдуу аба менен суу тамчыларынын дисперстүү аралашмасы катары көрсөтүлөт. Радиациялык-конвективдик жакындоодо шамал аралашкан океандык үстүңкү катмары менен өз ара аракеттенүүчү атмосферанын колоннасындагы жылуулук жана масса алмашуу процесстери моделделет. Моделдин параметрлеринин жана конвективдик толкун касиеттеринин жылмакай толкун бетинин жанында ар кандай жылуулук жана масса алмашуу режимдерин чагылдырган стационардык эмес чечимдерге тийгизген таасири каралат.