(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Шри-Ланка - Түштүк Азиядагы арал өлкөсү, анын көп кылымдык салттуу айыктыруу ырым-жырымдары менен белгилүү, ал жеке адамдын да, коомдун да жыргалчылыгына өбөлгө түзөт. Бул практикаларды жалпысынан эки түргө бөлүүгө болот: чакан масштабдагы ички практикалар жана чоң масштабдуу сырттагы практикалар. Оозеки салттарга негизделген, алар маданий ишенимдерге, жергиликтүү айыктыруу ыкмаларына жана жаратылышты экологиялык түшүнүүгө терең сиңип калган, мунун баары жеке жана коомдук муктаждыктарды чечүүгө багытталган. Модернизацияга жана урбанизацияга байланыштуу, бул ырым-жырымдар азыр биринчи кезекте алыскы аймактарда аткарылат жана сейрек аралдын шаарларында көргөзмөнүн бир түрү катары каралат. Бирок, алардын дарылык баалуулугу азыркы коом тарабынан барган сайын таанылып, урматталууда. Бул документ эки он жылдык эмпирикалык изилдөөгө негизделген, тандалып алынган масштабдуу сырткы ырым-жырымдарды изилдөө үчүн сапаттуу методологияларды колдонуу. Ал маданий элементтерди, жергиликтүү айыктыруу ыкмаларын жана бул ырым-жырымдар менен байланышкан көркөм сөз айкаштарын изилдеп, жамааттык музыка терапиясы жана медициналык этномузыкологиянын линзалары аркылуу алардын терапиялык маанисин баса белгилейт.