(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада этнографиялык археологиянын жаңы багыты – музыкалык археологияны киргизүүнүн зарылдыгы каралат. Түрк элдеринин аймактарында табылган, музыкалык үн чыгара алган аспаптар боюнча археологиялык материалдарды топтоо түрк элдеринин музыкалык аспаптар тарыхын байыркы доордон азыркыга чейин толук калыбына келтирүүгө негиз боло алат. Иштин максаты – этномузыка таануу илиминде бул багытты чагылдырып, маселени күн тартибине алып чыгуу. Натыйжада, археологиялык табылгалар жана хронологиялык маалыматтар боюнча өзгөчө бир “жол картасын” түзүүгө мүмкүнчүлүк берет. Бул багыттын эл аралык деңгээлде биринчи жолу көтөрүлүп жатышы, түрк элинин “музыкалуулугун” жана ата-бабалардын маданий-музыкалык эстетикасын издөөдөгү ойлоп табуучулугун калыбына келтирүүдө адилет тарыхый аракет болуп саналат.