(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада композитор, виртуоз музыкант жана кайчы Николо Джакомудзинин чыгармачылыгы каралат. Анын кай-комуздун коштоосунда кай (тамак ырдоо) аткаруусу алтай-саян элдеринин (алтайлар, хакастар, тувалар, шорлор) музыкасына окшош. Келечекте анын аткаруу техникасы тереңирээк изилденип, шор кайчылардай “көкүрөк” менен ырдаганы такталат деп болжолдонот. Джакомудзи түрк элинин салттуу маданиятынын терең мотивдерин чагылдырган ырлардын таланттуу автору. Макалада анын “Курган” жана “Кара-пор адым” аттуу эки чыгармасынан үзүндүлөр берилет. Николо Джакомудзинин эмгектери интернетте, медиа платформаларда жана социалдык тармактарда кеңири жайылып, түрк элдеринин тилдерин жана маданиятын жайылтууга жана сактоого салым кошууда.