(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макала казак популярдуу музыкасынын улуттук өздүгүн калыптандырууда Нургиса Тлендиевдин чыгармачылык мурасынын маанисин терең талдоого арналган. Изилдөөнүн предмети – композитордун салттуу улуттук музыкалык ой жүгүртүүнү заманбап поп-музыка менен айкалыштыра билүүсү жана анын музыкалык тилинин коомдук көркөм аң-сезимге тийгизген таасири. Бул иш маэстро Тлендиевдин 100 жылдыгына карата жазылып, анын ыр мурасы маданий мурастын үзгүлтүксүздүгүн камсыздоочу негизги булак катары каралат.Изилдөөнүн максаты – Н.Тлендиевдин чыгармачылыгы аркылуу казак популярдуу музыкасынын улуттук өздүгүн калыптандыруу процесстерин изилдөө. Бул максат ырлардын («Өз елім», «Куә бол») мазмундук, патриоттук, руханий таасирин талдоо аркылуу далилденет. Ошондой эле ырлардын аткарылышы – Н.Тлендиевдин замандаштары (Н.Нусипжан, Б.Самединова ж.б.) жана азыркы жаш аткаруучулар тарабынан — анын музыкасынын бүгүнкү күнгө чейин жашап келгендигин жана актуалдуулугун тастыктайт. Демек, Н.Тлендиев түптөгөн улуттук эстрада образы азыркы күндө да уланып келет. Макаланын методологиясы – маданият таануу, музыка таануу жана медиа анализин камтыйт. Жыйынтыгында композитор сал-сери салтын улантып, улуттук мелоинтонацияны заманбап аранжировкалар менен айкалыштырган казак эстрадасынын негиздөөчүсү болгондугу көрсөтүлөт. Изилдөөнүн натыйжалары музыкалык билим берүүдө, маданий саясатта, искусство таануу илиминде жана улуттук бренд түзүүдө колдонулушу мүмкүн.