(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Чыгармаларында фольклорду камтыган композиторлордун чыгармачылыгын изилдөө азыркы музыка таануунун актуалдуу милдети болуп саналат. Ренат Ахметович Еникеев (1937 - 2020) - татар композитору, анын чыгармачылыгында музыкалык фольклор, бир гана татар эмес, андан да кененирээк түрк элдеринин фольклорун колдонуу өзгөчө орунду ээлеген. Өз элинин прото-маданиятынын келип чыгышын түшүнүүгө умтулуу улуттук тар тенденциялардын тосмолорун жок кылды жана бүтүндөй түрк дүйнөсүн анын фортепианолук инкарнациясында кайра жаратууга мүмкүндүк берди. «Түрк ыргактары» фортепиано цикли төрт томдон турат жана казак, кыргыз, өзбек, гагауз, нугай, татар, башкыр жана башка темадагы фортепиано үчүн 100 чыгарманы камтыйт. Макаланын максаты — бул чыгарманы түрк республикаларынын музыкант-аткаруучуларынынарасында жайылтуу, алардын аткаруучулук репертуарын кеңейтүү, улуттук кулакты жаңы образдар, обондор, ыргактар менен байытуу.