(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада дүйнөлүк маданий мурасты, өзгөчө музыкалык фольклорду сактоонун жана системалаштыруунун глобалдык мааниси каралат. Түрк тилдүү элдердин аспаптык музыкалык мурасынын ичинен казактардын салттуу домбра өнөрүнө басым жасалып, анын аймактык өзгөчөлүктөрү баяндалат. Изилдөө Жетысуу аймагындагы шертпе стилиндеги домбрачылыкты, анын ичинде күйчи Кожеке Назар уулунун чыгармачылыгын мисал катары алат. Макалада салттарды сактоонун көп баскычтуу механизми: музыкалык материалды так аткаруу, аймактык колоритти сактоо жана салт элементтерин күнүмдүк турмушта колдонуу камтылган. Ошондой эле, салттуу аспаптык музыканы илимий изилдөөнүн зарылдыгы баса белгиленет. Изилдөө Кожекенин күүлөрүнүн жанрдык классификациясын сунуштап, алардын фольклордук салт менен тыгыз байланышын көрсөтөт. Автор Кожекенин күүчү жана баатыр катары социалдык-тарыхый маанисин белгилеп, чертме күүлөрдү аткаруудагы импровизациялык жана варианттык көрүнүштөр элдик күүчүлөрдүн мурасын сактоодо маанилүү экенин айтат.