(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада түрк музыкасынын философиясы биринчи жолу эки аспектиде талданат: түрк музыкасынын философиясы жана музыкадагы түрк философиясы катары. Биринчи аспектиде музыка жөнүндөгү түшүнүк түрктөрдүн дүйнө таанымынын жана музыкага болгон ар кандай аныктамалардын контекстинде берилип, түрк музыкасына мүнөздүү «саз» түшүнүгү баса белгиленет. Көңүл түрк музыкасынын онтологиясына жана анын ыйык, мистикалык маанисине бурулат. Бул талдоодо Коркыт атанын чыгармасы колдонулат. Экинчи аспектиде Аль-Фарабиден Дарвиш Алиге (9-дан 16-кылымга чейин) музыканын түркі философиясынын тарыхый өнүгүүсү талданат. Алишер Навои менен Низами Гянджавинин, Аш-Ширазинин жана Кавкабинин музыкалык концепциялары философиялык мазмуну жагынан биринчи жолу берилген.