(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макаланын темасынын актуалдуу болушу өткөн жылы өлкөбүздө 140 жылдык мааракеси белгиленген Жети-Суунун ыр салтынын көрүнүктүү өкүлү Кенен Азербаевдин чыгармачылыгынын улуттук музыка маданиятындагы эбегейсиз зор мааниси менен шартталган. Түштүк-батыш Жети-Суунун географиялык абалынын өзгөчөлүгү жана бир катар тарыхый факторлор маданияттар аралык өз ара аракеттенүүнүн өбөлгөлөрү болуп саналат, тактап айтканда, кыргыздар менен К.Азербаевдин ырларындагы бир катар музыкалык өзгөчөлүктөрдүн жалпылыгы. Макаланын максаты — К.Азербаевдин чыгармачылыгындагы казак-кыргыз байланыштарын кароо. Максаттары: казак-кыргыз чек ара аймагындагы жогоруда аталган маданияттардын өз ара байланышын кыскача баяндоо жана кыргыздардын жана К.Азербаевдин ырларына мүнөздүү болгон негизги белгилерди карап чыгуу. Иште системалуу мамиле, ошондой эле структуралык жана салыштырма-типологиялык изилдөө ыкмалары колдонулат. Изилдөөнүн натыйжалары мындан аркы музыкалык жана түркология илиминде, ошондой эле «Түрк элдеринин музыкасы» академиялык дисциплинасынын программасында кошумча материалда колдонулушу мүмкүн.