(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада Өзбекстандын эмгек сиңирген артисти, Абдулла Кадири атындагы Мамлекеттик сыйлыктын лауреаты, дүйнөгө белгилүү композитор, дирижер, Өзбекстан мамлекеттик консерваториясынын профессору Мустафа Бафоевдин өзбек эл аспаптар оркестри, солочулары, фортепианочулары жана миксерлеринин чоң оркестрине арналган «Бухорои Шариф» телеопера-дастаны талкууланат. Макаланын автору, Өзбекстандын элдик аспап маданияты тармагынын жетектөөчү адиси, искусство илимдеринин доктору, Өзбекстан мамлекеттик консерваториясынын профессору телеопера-дастандын идеялык-көркөм эпикалык маңызын ачып, башкы каармандардын тарыхый образдарын, музыкалык драматургиянын чыгармачылыгын чагылдырууда музыкалык аспаптардын функцияларын жана аткаруу техникасын талдайт. Бул теманы иштеп чыгууда илимий изилдөөнүн тарыхый-аналитикалык, салыштырма, аксиологиялык, комплекстүү ыкмалары колдонулат. Жаш муундарды патриоттук духта калыптандырууда, телеопера жанрын массалык коммуникациянын эффективдүү каражаты катары кабыл алууда улуттук салттардын уландысында көркөмдүк мааниси жогору, монументалдык баатырдык-эпикалык чыгарма жаралганы илимий изилдөөнүн практикалык жыйынтыгы болуп саналат. Бул чыгарма тарыхый өткөндүн ишенимдүү образдары, кылымдардын эсинде сакталып, биздин заманга чейин жеткирилген кооз жерлер, ааламдашуу доорунун музыкалык искусствосунда жаңы мааниге жана мааниге ээ болгон ыйык Бухара шаарынын түркүн түстүү сүрөттөрү менен байланышкан композитордун чыгармачылыгынын негизги багыттарынын бирин өнүктүрөт.