(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада М.Н. Жирков менен У.Г. Нохсоровдун биринчи якут операсы «Нургун Боотурду» жаратуудагы кызматташтыгы каралат. Алардын биргелешкен ишинин натыйжасында якуттардын салттуу музыкалык искусствосу менен профессионал якут музыкалык искусствосунун синтези пайда болгон. Макалада белгилүү якутиялык олон-хосуттардын жардамы менен якут опера-олонхо жанрын түзүүнүн өзгөчөлүктөрү баяндалат, алардын арасында белгилүү Амгинский эпосчу, салттуу маданият боюнча адис жана этнофор У.Г. Нохсоров. Анын музыкалык драманы, операны жаратуу процессине кошкон салымы жана бул чыгарманын биринчи сахналык варианттары көрсөтүлөт – ал сахналык вариантта дээрлик бардык башкы партияларды аткарып, анын негизги котормочуларынын бири болуп калды. У.Г. Нохсоров менен М.Н. Жирков операны жаратуу учурунда гана эмес, анын театр сахнасында коюлган алгачкы жылдарында да жемиштүү кызматташкан.