(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Алгач компакт-диск (CD) жаңы коммерциялык алып жүрүүчү катары в 1982-жылы Японияда, андан кийин 1983-жылы Америкада пайда болгон. Бирок 1988-жылы өндүрүш чыгымдары көп болуп кетип, кээ бир эле чакан компаниялар CD чыгарып калды. 1988-жылдан баштап CD дисктерин сатуу винил пластинкаларына караганда көбөйдү, андан үч жыл өткөн соң кассеталардан да көп сатыла баштады. Pan Muziekdocumentatie 1970-жылдары негизделген Европадагы жалгыз эле фолк-лейбл эмес болчу. 1976-жылы Нидерландынын Гаагасында салттуу музыканын топторунун винил пластинкаларын жайылтуучу Pan Records ачылган, ага кошумча Pan Music Documentation Foundation («Stichting Pan Muziekdocumentatie») түзүлгөн. 1988-жылы Pan Records өзүнүн биринчи компакт-дискин чыгарды, ал эми 1991-жылы Ethnic Series топтомунда этникалык музыкага арналган биринчи продукциялык серия жарык көрдү. Макалада автор чакан үнжазуучу Pan Records компаниясында CD дисктерди чыгаруу иштерин карайт, ал процесстеги ишкананын методикалык табылгаларын талдайт. Ошондой эле 2025-жылдагы дисктерди чыгаруу жана жайылтуу иштерине көз сала кетет.