(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада Түндүк Македониядагы Струга Халвети ложасынын диний практикалары музыка, тил жана иденттүүлүк өңүтүнөн изилденет. 13-кылымда Анадолудан келген огуз түрктөрү менен Түндүк Македония маанилүү түрк маданиятынын борборуна айланган. Халвети ордени, 14-кылымда Бакуда пайда болгон Ислам суфий тармагы, Анадолу жана Балкан өлкөлөрүнө, анын ичинде Түндүк Македониядагы мусулман албандар менен Торбеш жамааттарына тараган. Изилдөө Струга Халвети ложасында диний ырым-жырымдарды коштогон музыкалык түзүлүштөрдү тил, иденттүүлүк, этникалык жана маданий өз ара байланышта карайт. Ошондой эле музыканын миграциясы, бир нече иденттүүлүктүн талаптары жана аткаруучулук менчик сыяктуу түшүнүктөр изилденет. Макалада халветизм менен бекташизмдин салыштырмалуу социологиялык анализи сунушталып, Македониянын контекстинде шаардык жана айылдык диний билдирүүлөр каралат. Бул макаладагы жыйынтыктар 2022-жылы жүргүзүлгөн талаа иштеринин материалдарына негизделген.