(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Изилдөөнүн предмети — маданий мурас социалдык феномен катары.Темасы — глобалдашуу шартында маданий мурастарды сактоо маселелери. Максаты — маданий мурастын социалдык аспектилерин изилдеп, коомдун туруктуу өнүгүүсүндөгү ролун аныктоо. Макалада салт-санаалар, үрп-адаттар, оозеки эл чыгармачылыгы жана архитектуралык эстеликтер сыяктуу маданий баалуулуктарды сактоо боюнча теориялык жана практикалык ыкмалар каралат. Жаштардын, мамлекеттик жана билим берүү мекемелеринин, санариптик технологиялардын ролуна өзгөчө көңүл бурулат. Кыргызстандын жана дүйнөлүк тажрыйбанын, анын ичинде Франция, Жапония жана ЮНЕСКОнун мисалдары талдоого алынат. Изилдөөнүн жыйынтыгы — маданий мурастарды сактоо социалдык иденттүүлүктү бекемдөөгө, муундар аралык байланыштарды өнүктүрүүгө, патриоттук сезимди калыптандырууга жана коомдун туруктуулугун жогорулатууга өбөлгө түзөт. Колдонуу чөйрөсү — маданий саясат, билим берүү, социалдык ишмердик, туризм жана санариптик технологиялар. Жыйынтык — маданий мурас коомдук өнүгүүнүн маанилүү ресурсу болуп саналат жана аны сактоо үчүн коомдун кеңири катышуусу менен комплекстүү мамиле талап кылынат.