(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
. Макалада өкүлчүлүктүү демократия институттары конституциялык-укуктук өлчөмдө талдоо предмети болуп калды. Саясий чындыкты методологияны колдонуу менен изилдөө саясий системалардын жалпыланган касиеттерин аныктоого мүмкүндүк берди, ал өкүлчүлүктүү демократияны калыптандыруу процессинде аны уюштурууда көрүнөт. Берилген макаланын максаты – демократиянын табияты, ар кандай саясий системалардагы тарыхый контекстте өкүлчүлүктүү органдардын түзүлүшүнүн маңызы жөнүндө калыптанган илимий идеяларды талдоо, бул жалпы категориялардын жана мыйзамдуулуктун түпкү мазмунун концептуалдык жактан тактоого көмөктөшөт. Өкүлчүлүк институттарынын типологиясы. Практикалык баалуулук катары саясий процесстер саясий трансформациянын бирдиктүү технологиясынын жоктугун көрсөтөөрүн таанууга болот, ошондуктан ар бир мамлекет үчүн трансформациянын өзүнүн оптималдуу моделин иштеп чыгуу маселеси актуалдуу болуп саналат. Талдоо өкүлчүлүктүү бийликтин табиятын талдоо эволюциянын узак процессине ээ экендигин жана азыркы демократиялык мамлекеттердин конституциялык мыйзамдарында калыптанган моделдер менен дээрлик бирдей экендигин көрсөттү.