(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада учурдагы тенденцияларга, негизги себептерге жана социалдык-экономикалык кесепеттерге өзгөчө көңүл буруу менен Кыргызстандагы миграциянын динамикасы изилденет. Ал экономикалык теңсиздик, жумушка орношуу мүмкүнчүлүктөрү жана демографиялык өзгөрүүлөр сыяктуу негизги факторлорду баса белгилеп, ички жана эл аралык миграцияны карайт. Анализге акча которуулардын ролу, жергиликтүү эмгек базарларына тийгизген таасири жана мигранттар жана алардын үй-бүлөлөрү туш болгон социалдык көйгөйлөр кирет. Изилдөө, ошондой эле саясий иш-чаралар жана алар менен байланышкан маселелерди чечүү боюнча мигранттар агымын башкаруу боюнча алардын натыйжалуулугун талкууланат.