(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада өкүлчүлүк институттарынын типологияларынын ар түрдүүлүгү берилген. Алар Кыргызстандын суверендүү мамлекет катары саясий системасын демократиялаштыруу мезгилинде өзгөчө мааниге ээ. Бул макаланын максаты - иштеп жаткан типологияларды талдоо жана иштеп чыгуу, ошол эле учурда конституциялык укук теориясынын призмасы аркылуу эмпирикалык жаңы билимдер менен толуктоо болуп саналат. Изилдөөбүздүн бул негизги көйгөйүнө токтолуп, биз илимде калыптанган түшүнүктөрдү, постсоветтик өлкөлөрдү, анын ичинде Кыргызстанды эске алуу менен типологияга токтолгубуз келет. Талдоо процессинде системаны түзүүчү мүнөздөмөлөргө – демократияга, абсолютизмге, бийликтин ар кандай бутактары менен институттарынын – президенттик республика, парламенттик республика жана башкалардын өз ара мамилелерине, мамлекеттик аймактык- административдик түзүлүштүн формаларына (унитардык мамлекет) негизделген типология сунушталат. Ошондой эле федерация жана конфедерация. Макалада анализдин методологиясы диалектиканын белгилүү принциптеринин негизинде аналогиянын, салыштыруунун, структуралык методдун, анализдин жана синтездин конкреттүү жеке илимий ыкмаларын эске алуу менен курулган. Макалада келтирилген корутундулар Кыргызстанда мамлекеттик органдарынын ишинде улуттук программаларды жана концепцияларды иштеп чыгууда пайдалануу үчүн практикалык мааниге ээ.