(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада 1920–1950-жылдар аралыгында Кыргызстандагы билим берүү системасынын өнүгүүсү советтик мамлекеттик саясат алкагында жүргөн социалдык жана саясий өзгөеүүлөрдү эске алуу менен изилденет. Өзгөчө көңүл сабатсыздыкты жоюуга, жалпыга жеткиликтүү мектептик билим берүүнүн калыптанышына, билим берүү мекемелеринин тармагын түзүүгө жана педагогикалык кадрларды даярдоого бурулат. Улуу Ата Мекендик согуш жылдарындагы жана согуштан кийинки мезгилдеги билим берүү системасынын өнүгүү шарттары талдоого алынат. Архивдик материалдарга жана илимий булактарга таянып, Советтик Кыргызстандагы билим берүү саясатынын негизги багыттары, жетишкендиктери жана маселелери аныкталат.