(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада мектептеги физика сабагында «физикалык талаа» түшүнүгүн калыптандыруунун өзгөчөлүктөрү каралат. Физикалык талаа түшүнүгү физика курсундагы негизги түшүнүктөрдүн бири болуп саналат, бирок анын абстракттуу мүнөзү окуучуларда кээ бир кыйынчылыктарды жаратат. Макалада бул түшүнүктү акырындык менен, жеткиликтүү формада түшүндүрүү, нагляддуу мисалдарды, окшоштуктарды жана жөнөкөй тажрыйбаларды колдонуу зарылдыгы баса белгиленет. Өзгөчө көңүл физикалык талааны аралык аркылуу өз ара аракеттенүүнү жеткирүүчү материянын формасы катары түшүнүүгө жардам берген окутуу ыкмаларына бурулат. Жыйынтыгында, бул түшүнүктү натыйжалуу калыптандыруу үчүн теория менен практиканын айкалышы жана окуучулардын жаш курагына жараша психологиялык өзгөчөлүктөрүн эске алуу маанилүү экени белгиленет.