(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Телолордун механикалык кыймылынын энергиясын карап көрөлү. Телонун механикалык кыймылынын энергиясы анын кинетикалык энергиясы менен байланышкан, ал өз кезегинде телонун ылдамдыгына көз каранды. Механикада абсолюттук жана салыштырмалуу ылдамдык деп каралат. Демек, алар абсолюттук жана салыштырмалуу кинетикалык энергиясы боюнча айырмаланат. Эки бөлүкчөнүн (телонун) кагылышуусунда салыштырмалуу кинетикалык энергиясы, абсолюттук кинетикалык энергиясынан айырмаланып,бир эле учурда эки бөлүкчөнүн механикалык параметрлерине, мисалы, эки бөлүкчөнүн тең массаларына жана бул бөлүкчөлөрдүн алар менен байланышкан абсолюттук ылдамдыктарына, ошондой эле алардын салыштырмалуу ылдамдыгына жараша болот. Салыштырмалуу кинетикалык энергия эки телонун (же бөлүкчөлөрдүн) өз ара аракеттешүүсүндө каралат жана алардын салыштырмалуу кыймылынын негизинде аныкталат. Бул учурда энергия эки бөлүкчөнүн тең массасына, алардын абсолюттук ылдамдыгына жана алардын ортосундагы салыштырмалуу ылдамдыгына көз каранды. Эки тело кагылышканда, алардын салыштырмалуу кинетикалык энергиясы энергиянын башка түрлөрүнө айланат.