(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада 5G технологияларын ишке киргизүүнүн келечеги каралат, медициналык коопсуздуктан баштап, алардын туруктуу өнүгүүгө тийгизген таасири талданат. Электромагниттик нурлануунун адам ден соолугуна тийгизген таасири, медициналык сунуштар жана сактык чаралары баяндалган. Айрыкча, социалдык жана экономикалык аспектилерге көңүл бурулуп, санариптик ажырымды кыскартуу, билим берүүгө жана саламаттыкты сактоого жеткиликтүүлүктү жакшыртуу, акылдуу шаарларды өнүктүрүү жана энергияны үнөмдөөчү технологияларды киргизүү маселелери каралган. Ошондой эле, киберкоопсуздук жана инфратүзүм маселелери менен байланышкан чакырыктар жана 5G технологиясын ийгиликтүү ишке ашыруу үчүн туруктуу өнүгүү максаттарына жетүүгө багытталган сунуштар берилген.