(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Алтынчы технологиялык уклад – бул экономика менен коомдун жаңы өнүгүү баскычы болуп саналат. Анын негизинде жасалма интеллект, нерселер интернети, чоң маалыматтар, биотехнология, 3D-басып чыгаруу жана кванттык технологиялар сыяктуу негизги инновациялар турат. Бул технологиялар өндүрүштү жаңыртып, экологиялык туруктуулукту жогорулатып, мамлекеттердин атаандаштыкка жөндөмдүүлүгүн арттырууда. Макалада алтынчы укладдын өзгөчөлүктөрү, анын эмгек рыногуна, билим берүү системасына, экологияга жана эл аралык мамилелерге тийгизген таасири каралат. Ошондой эле санариптик теңсиздик жана маалымат коопсуздугу сыяктуу коркунучтар талданат. Технологиянын өнүгүшүнө негизденип, адамдык капиталга жана инфратүзүмгө инвестициялоо зарылдыгы баса белгиленет. Алтынчы уклад туруктуу жана адилеттүү дүйнөлүк келечекти түзүүнүн негизи катары бааланат.