(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Россия Федерациясынын Сибирь федералдык округу (СФО) менен Кыргыз Республикасы (КР) ортосундагы тышкы экономикалык байланыштарды өнүктүрүү тарыхый, экономикалык жана маданий байланыштарга негизделген стратегиялык маанилүү кызматташтык болуп саналат. Табигый ресурстарга бай жана өнүккөн өнөр жай базасына ээ Сибирь менен айыл чарба жана гидроэнергетикалык мүмкүнчүлүгү жогору болгон Кыргыз-стандын экономикалары бири-бирин толуктайт, бул өз ара соода-сатыктын, инвестициялардын жана кызматташуунун өсүшү үчүн жагымдуу шарттарды түзөт. Кызматташуунун негизги багыттарына айыл чарба, энергетика, өнөр жай өндүрүшү жана транспорттук-логистикалык инфраструктура кирет. Логистикалык процесстерди өркүндөтүү жана айыл чарба продукциясын экспорттоого колдоо көрсөтүү үчүн натыйжалуу транспорттук коридорлорду түзүү маанилүү аспект болуп саналат. Мындан тышкары, эмгек миграциясы жана ЕАЭБдин бирдиктүү эмгек рыногу экономикалык байланыштарды чыңдоодо маанилүү роль ойнойт. ЮНИДО сыяктуу эл аралык демилгелердин алкагындагы биргелешкен долбоорлор жана изилдөөлөр бул аймактардын узак мөөнөттүү, өз ара пайдалуу кызматташуусун өнүктүрүүгө өбөлгө түзөт.