(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Кыргыз Республикасын 2030-жылга чейин өнөр жайды өнүктүрүүнүн жаңы стратегиясын иштеп чыгуу глобалдык экономикалык трансформациянын, туруктуулук көйгөйлөрүнүн жана структуралык диверсификациянын зарылдыгынын фонунда өзгөчө мааниге ээ. Макаланын максаты өнөр жай секторунун учурдагы көйгөйлөрүн жана потенциалын талдоо гана эмес, ошондой эле эл аралык тажрыйбага жана заманбап чакырыктарга негизделген Кыргызстандын жаңы өнөр жай стратегиясын иштеп чыгууну жана ишке ашырууну колдоо боюнча жүйөлүү позицияны калыптандыруу болуп саналат. Авторлор мамлекеттик органдарды, академиялык жана эксперттик коомчулукту бул процесске активдүү катышууга түрткү берүүгө умтулушат. Макалада мурунку стратегиялардын сабактары каралат жана ЭкИИИ тарабынан ЮНИДО жана эл аралык өнөктөштөр менен биргеликте иштелип жаткан жаңы Стратегиянын максаттары жана структурасы талданат. Туруктуу индустриялаштыруу боюнча учурдагы эл аралык мамилелер көрсөтүлөт. Декларативдик максаттардан өнүгүүнүн так өлчөнгөн механизмдерине өтүү зарылчылыгы жөнүндө корутунду чыгарылат.