(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада азыркы замандын негизги философиялык баалуулуктары каралат, алар убакыттын өзгөрүп жаткан приоритеттерин жана чакырыктарын чагылдырат. Автор технологиялардын жана социалдык өзгөрүүлөрдүн коомдук аңсезимге жана адамдардын баалуулук ориентациясына болгон таасирин талдайт. Маалыматтык технологиялардын жана социалдык тармактардын тез өнүгүү шартында философиялык идеялар жаңы реалдуулуктарды түшүнүү жана этикалык нормаларды түзүү үчүн маанилүү инструменттерге айланат. Жашоонун мааниси, тандоо эркиндиги жана жоопкерчилик сыяктуу суроолорго ар кандай жоопторду сунуштаган экзистенциализмден гуманизмге чейин ар кандай ой мектептери талкууланат. Автор философиялык идеялар актуалдуу дүйнөлүк көйгөйлөрдү, мисалы, экологиялык кризистерди, социалдык адилеттүүлүктү жана теңсиздикти чечүүгө жардам бере алаарын белгилейт. Макалада философиянын критикалык ой жүгүртүүнү жана конструктивдүү диалог жүргүзүү жөндөмүн калыптандыруудагы ролу жөнүндө суроолор көтөрүлөт, бул өзгөчө пикирлердин поляризациясы жана конфликттер шартында маанилүү. Жыйынтыктап айтканда, автор ар кандай философиялык мектептердин жана маданияттардын ортосундагы диалогдун маанилүүлүгүн белгилейт, бул коомдун гармониялуу өнүгүшүнө жардам берүүчү баалуулуктарды түшүнүүнүн комплексин түзүүгө алып келет. Мындай диалог туруктуу жана адилеттүү социалдык структураларды түзүүнүн негизин түзүшү мүмкүн, анда философиялык баалуулуктар чечим кабыл алууда — жеке деңгээлден глобалдык деңгээлге чейин — жетекчилик кызматын аткарат.