(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макала санариптик технологиялардын жана жасалма интеллекттин тез өнүгүшүнүн контекстинде аң-сезим жөнүндөгү идеялардын трансформациясын изилдөөгө арналган. Автор аң-сезимдин биологиялык системаларда гана эмес, жасалма системаларда болушу мүмкүндүгүн карайт, бул анын табиятын, критерийлерин жана чектерин философиялык жана илимий жактан түшүнүү үчүн жаңы горизонтторду ачат. Документте аң-сезимди моделдөө, өнүктүрүүнүн этикалык аспектилери жана адамдын технология менен өз ара аракеттенүүсү менен байланышкан негизги көйгөйлөр талданат. Макалада санариптик аң-сезим философиясынын технологиялык өзгөрүүлөрдү түшүнүү жана келечекти калыптандыруу куралы катары маанилүүлүгү баса белгиленет, мында технологиялар адамзаттын уникалдуулугун жана өзгөчөлүгүн сактап калуу менен прогресске салым кошот.