(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада философиядагы утилитаризмдин негизги принциптери талкууланат. Утилитаризм — адамзаттын аракеттеринин этикалык баасын алардын натыйжалуулугуна, адамдардын бактылуулугун максималдаштырууга негизделген философиялык көз караш. Макалада утилитаризмдин негизги концепциялары, анын ичинде «бактылуулук максимализациясы» жана «жардам берүү» принциптери, ошондой эле утилитаризмдин тарыхый өнүгүшү жана негизги өкүлдөрү, мисалы, Джереми Бентам жана Джон Стюарт Милл, талданат. Ошондой эле, утилитаризмдин практикалык колдонулушу, анын социалдык жана этикалык маселелерге болгон таасири, ошондой эле сын-пикирлер жана альтернативдүү көз караштар каралат. Утилитаризмдин принциптери заманбап этикалык талкууларда жана саясатта кантип колдонулуп жаткандыгы тууралуу мисалдар келтирилет. Макала утилитаризмдин философиялык негиздерин жана анын коомдук жашоодогу маанисин тереңирээк түшүнүүгө жардам берет. Утилитаризм философиясы коомдогу чечимдерди кабыл алууда маанилүү роль ойнойт. Ал жеке жана коомдук жыргалчылыкты максималдаштырууга багытталган принциптерди сунуштайт. Бирок, анын колдонулушу этикалык дебаттарды жаратат, анткени кээде жеке укуктар жана адилеттүүлүк маселелери эске алынбай калат. Утилитаризмдин коомдогу орду, анын принциптеринин практикалык колдонулушу жана этикалык чектөөлөрү аркылуу аныкталат.