(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Жарандык авиациядагы коопсуздук техникалык ишенимдүүлүктү гана эмес, ошондой эле аба ташууларында жүргүнчүлөрдүн ишенимин камсыз кылуучу заманбап коомдун негизги милдеттеринин бири болуп саналат. Бул макалада жарандык авиациядагы коопсуздуктун философиялык негиздери каралат жана бул көйгөйдүн этикалык, гносеологиялык жана онтологиялык аспектилери талданат. Коопсуздукту камсыздоодо адам факторунун, технологиялык прогресстин жана укуктук жөнгө салуунун ролуна өзгөчө көңүл бурулат. Макала авиациялык коопсуздуктун туруктуу концепциясын түзүү үчүн философия менен техникалык илимдерди айкалыштырган дисциплиналар аралык мамилени сунуштайт.