(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Экзистенциализм (жашоо философиясы) – XX кылымдын белгилүү философиялык агымдарынын бири. Окуусунун негизги объекти өз тагдыры үчүн өзү гана жооптуу болгон адам. Бул философиялык багыттын көрүнүктүү өкүлдөрү Жан-Поль Сартр, Альбер Камю, Мартин Хайдеггер, Карл Ясперс ж.б. “Экзистенциализм” термининин автору Сёрен Кьёркегор, адамдын тагдырын философиянын маанилүү темасы катары аныктаган. Макалада экзистенциалдык философиянын калыптануу себептери анын формалары, адам эркиндиги маселеси онтологиялык талдоого алынат.