(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Адамзат турмушун курчап турган дүйнө менен мезгил-мейкиндик жактан тыгыз байланышта. Анткени, күндүн чыгышы менен батышы, жыл мезгилдеринин (жай,жаз, күз, кыш) алмашып турушу адамдын эркине баш ийбеген кубулуш. Адамдын аң-сезими мезгил-мейкиндик алкагына баш ийип, андагы процесстерге көз каранды экенин баамдасак болот. Ошондуктан, адам аң-сезими жараткан көркөм сөз дөөлөттөрүнө да мезгил жана мейкиндик алкагы чагылып туруусу обьективдүү көрүнүш. Ал эми, адабияттагы мезгилдин орду өтө терең жана обьективдүү мүнөзгө ээ. Айрыкча, акындар поэзиясындагы портреттик сүрөттөөлөр мезгил духунун чагылдырып, акындардын стилдик бөтөнчөлүктөрүн аныктап турган. Макалада совет мезгилинде жашап, жаңы келген доорду чагылдырган төкмө акындардын портреттик сүрөттөөлөрүнө талдоо жүргүзүлүп, анализ берилген.