(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада “система” түшүнүгүнүн табияты жана маңызы каралат. Системалардын материалдык жана материалдык эмес коштугунун ортосундагы ажырагыс байланыштын жаңы мыйзамы түзүлдү. Бул мыйзам бардык чөйрөлөрдө: физикалык, биологиялык жана социалдык системаларда иштейт деп баса белгиленет. Ал жаратылыштын универсалдуу мыйзамдарынын категориясына кирет.