(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Салыштыруу-салыштырмалык аспектте түрткү берүүчү топонимикалык негиздерди изилдөө абдан актуалдуу багыт болуп көрүнөт. Макалада чуваш ойконимдеринин негизин түзгөн түрк географиялык терминдери каралат, атап айтканда: аталышты ороникалык (уй, хир ʻполеʼ; çăкăр/çăхăр ʻоврагʼ, ту ʻгораʼ, чакăл ʻкрутизна, кручаʼ), гидронимических (шыв/шу ʻводаʼ, ʻрекаʼ, кӳлĕ ʻозероʼ), гелонимикалык (шур ʻболотоʼ), литологикалык (чул ʻкаменьʼ) объекттеринин. Салыштырма материал катары татар тилинен мисалдар келтирилген. Ошондой эле Татарстан жана Башкортостан Республикаларынын, Самара облусунун аймагында колдонулган чуваш аттары каралат. Автор географиялык терминдер топонимдерди түзүүдө маанилүү роль ойнойт, тиешелүү аталыштар чуваш жана татар тилдеринде да жогорку өндүрүмдүүлүккө ээ деген жыйынтыкка келген