(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул илимий макалада 2024-жылдын апрель айында атайын Каракалпакстанга эл арасынан талаа этнографиялык материалдарды жыйноо үчүн барганда, Нөкүс калаасынын Бозаул аймагындагы Шатлы айылынын Ережеп бий махалласынын Көксарай көчөсүнүн №39-үйүнүн жашоочусу 1936-жылы туулган 88 жаштагы каракалпак элинин кыпчак уруусунун балталы-майлыбалта уругунун аксакалы Узақбергенли Бердимурат Бекберген уулунун өз оозунан «Сарыша айым» элдик поэмасын жаздырып алдык эле. Жашы бир топко барып калган аксакалдын элдик поэманы жатка айтып бергендиги материал жыйноочуларды таңдандырды. Бир эле элдик эпосторду айтуу менен гана чектелбеген инсандын түрдүү- түмөн касиетке ээ экендиги менен эсте калды. Информатордон аудиого жаздырылып алынган материал, кагаз бетине түшүрүлүп, адабияттардагы маалыматтар аркылуу тарыхый-этнографиялык, фольклордук салыштырмалуу анализ жасалды