(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Ааламдашуу процесси мамлекеттер аралык, маданияттар аралык, коомдор аралык чегаралардын маанилүүлүгүн жоюп, дүйнөлүк стандарттуу маданий коомду түзүп жатат. Бул процесс өспүрүмдөрдүн арасында улуттук баалуулук, мекенчилдик сезим, атуулдук жоопкерчилик, аймактык өзгөчөлүк деген сыяктуу башка улуттан, башка мамлекеттен айырмалаган улуттук, мамлекеттик артыкчылыктарды стандарттуу баалуулуктардын катарында таанууга, билүүгө аракет жасап жатат. Бул макалада кыргыз коомунда өспүрүмдөрдүн иденттешүүнө таасир этүүчү факторлор катары үй-бүлө, билим берүү чөйрөсү, бош убактысында алектенген чөйрөсү жана социалдык тармактарды анализдөө аркылуу ааламдашып жаткан коомдо өспүрүмдөрдүн иденттешүү процессине байкоо жүргүзүлдү. Корутундулап айтканда, ааламдашуунун таасири астында өзгөрүүгө дуушар болгон кыргыз коому, анын ичинде өспүрүмдөр жаш курактык кризис учурунда коомду таануу жаңы горизонту кеңейип, үй-бүлөдөн бөлүнүп, дос-курбу чөйрөсү активдүү жана маанилүү мезгилге өтөт. Ар бир өспүрүмдүн жашоосу өткөн аянтча, виртуалдуу болсун, визиалдуу болсун, өспүрүмдүн улут- тук иденттүүлүгүн калыптандырган символикалык белгилерге бай жана эс-тутумда позитивдүү элестетүү жарата алган образда болушу маанилүү.